Λογότυπο Βιβλιοπωλείου Gutenberg

Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου

O Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου είναι Καθηγητής Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης), με βασικές σπουδές στην Ψυχολογία και τη Φιλοσοφία. Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικά στην Ψυχολογία, τα Παιδαγωγικά, τη Φιλοσοφία και τη Διοικητική Επιστήμη στην Ελλάδα και τη Μ. Βρετανία (UMIST & University of Manchester). Ως μεταδιδακτορικός ερευνητής συνεργάστηκε με την Α΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ.

Σήμερα, είναι: α) διευθυντής του ΠΜΣ «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση», β) διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας, γ) επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, δ) ακαδημαϊκός υπεύθυνος προγραμμάτων E-learning σε θεματολογία ψυχολογίας, εκπαίδευσης και διοίκησης, ε) εθνικός συντονιστής του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΑ) στο European Agency for Special Needs and Inclusive Education κ.ά. Στο πλαίσιο του ΕΚΠΑ και του ΥΠΑΙΘΑ είναι μέλος επιτροπών για θέματα ειδικής αγωγής, πολλαπλών διακρίσεων, προσβασιμότητας, έγκαιρης εκπαιδευτικής παρέμβασης, καθώς και Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού (ΕΒΙΕ ). Έχει υπηρετήσει ως διευθυντής του Οργανισμού «Επάνοδος» (Υπουργείο Δικαιοσύνης) και σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).
Έχει πραγματοποιήσει σημαντικό αριθμό ανακοινώσεων σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν 11 βιβλία, μεγάλο αριθμό άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά (άνω των 100 με περισσότερες από 4.000 διεθνείς ετεροαναφορές) και κεφαλαίων σε ειδικούς τόμους (άνω των 150) σε ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις. Έχει επιμεληθεί και μεταφράσει 40 περίπου έργα στα ελληνικά και έχει τη διεύθυνση δύο επιστημονικών σειρών. Είναι επιμελητής 10 συλλογικών τόμων στα ελληνικά και ως συν-επιμελητής μαζί με τους διακεκριμένους καθηγητές Sir C. Cooper, C. Spielberger, H. Eysenck, R. Burke, B. Kirkcaldy, C. Gatrell κ.ά., έχει εκδώσει 14 διεθνείς τόμους, στους οποίους συμμετέχουν άνω των τριακοσίων πανεπιστημιακών καθηγητών και ερευνητών από πολλές χώρες.

Κατηγορίες
Ταξινόμηση κατά: