Λογότυπο Βιβλιοπωλείου Gutenberg

Το Halloween και η λογοτεχνία τρόμου!

  • 29 Οκτωβρίου 2021

Τι είναι το Halloween; Άλλη μια ξενόφερτη καταναλωτική εορτή ή μήπως υπάρχει κάποιο βαθύτερο νόημα πίσω από το σκάλισμα της κολοκύθας;

Κάθε χρόνο στον αγγλοσαξονικό κόσμο γιορτάζεται το Halloween, μια αρχαία κέλτικη γιορτή των νεκρών. Αντίστοιχες εορτές υπήρχαν σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς. Στην ελληνική αρχαιότητα η «συνύπαρξη» νεκρών και ζωντανών λάμβανε χώρα σε γιορτές προς τιμήν του Διονύσου. Aπόηχός τους είναι οι σημερινές Απόκριες.

Οι γιορτές προς τιμήν των νεκρών εξοικείωναν τους ζωντανούς με τον τρόμο του θανάτου. Στην νεότερη εποχή, η εξοικείωση με τον τρόμο πέρασε κυρίως μέσα από την λογοτεχνία. Μεγάλα έργα τρόμου γράφτηκαν ήδη από τη γοτθική εποχή. Το είδος κορυφώθηκε στα διηγήματα του Έντγκαρ Άλαν Πόε.

Από τις εκδόσεις μας κυκλοφορούν μερικά από τα σπουδαιότερα έργα τρόμου του Δυτικού Πολιτισμού.

Matthew Lewis, Ο καλόγερος

Μετάφραση: Αλέξανδρος Κοσματόπουλος

Μετάφραση ποιημάτων: Κυριάκος Αθανασιάδης

Τυφλωμένος από σαρκικό πάθος ένας χαρισματικός καλόγερος μεταμορφώνεται σε “διάβολο” και αρχίζει να κυνηγά με μανία μια αθώα κοπέλα αγνοώντας πως τον ενώνει μαζί της ένα τρομερό μυστικό.

Σκοτεινοί πύργοι, φόνοι, μάγισσες, έρωτες, βιασμοί. Το γοτθικό μυθιστόρημα σε όλο του το μεγαλείο!

Charles Robert Maturin, Μέλμοθ ο περιπλανώμενος

Μετάφραση: Χαρά Σύρου

Εγκιβωτισμένες, διαδώδεις και άκρως γοητευτικές αφηγήσεις τρόμου και διαφθοράς, αίματος και παθών για τα σκοτεινά και υγρά μπουντρούμια της Ιεράς Εξέτασης και της μυστηριακής ισπανικής ενδοχώρας. Κι ανάμεσα σε όλα αυτά, ένας πρωταγωνιστής αθέατος και πανταχού παρών: ένας εκπεσών άγγελος, ο άρχων του Κακού, ο Μέλμοθ.

Edgar Allan Poe, Η αφήγηση του Άρθρουρ Γκόρντον Πιμ από το Ναντάκετ

Μετάφραση: Πολύκαρπος Πολυκάρπου

 Μια συναρπαστική ναυτική περιπέτεια που καταλήγει σ’ έναν κρυπτογραφικό γρίφο, ένα ταξίδι στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, μια τελετουργία διάβασης προς το ανόσιο: μεσ’ από φουρτουνιασμένες θάλασσες, ανταρσίες, ναυάγια, κανιβαλισμούς και ξωτικά νησιά με επικίνδυνους κατοίκους, ένας ιδιοφυής συγγραφέας οδηγεί τον αναγνώστη του σε μια κάθοδο στο ασυνείδητο, σε μια πάλη του λευκού με το μαύρο, ή και σε μια λαζαρική ανάσταση, αφού ο νεκρός ήρωας, που είναι ζωντανός, διεκδικεί από τον συγγραφέα την πατρότητα του έργου.
Το πρώτο πεζογράφημα του Edgar Allan Poe, το “σημαντικότερο έργο του” κατά τον Borges, που επηρέασε πλήθος γνωστών συγγραφέων.

Dante Alighieri, Η θεία κωμωδία – Κόλαση

Μετάφραση: Ανδρέας Ριζιώτης

Ένα βιβλίο καθόρισε την εικόνα, που έχουμε στη Δύση, για τον άλλο κόσμο: η Κόλαση του Δάντη. Η διαχρονική επίδραση αυτού του μεσαιωνικού έργου οφείλετε κυρίως στις γλαφυρές περιγραφές τρόμου και βασανιστηρίων που υφίστανται οι αμαρτωλοί-κολασμένοι. Από τα τρία βιβλία της Θείας Κωμωδίας (Κόλαση, Καθαρτήριο, Παράδεισος), η Κόλαση έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των αναγνωστών, με πολύ μεγάλη διαφορά από τα άλλα δύο βιβλία. Τυχαίο;

Fernando Pessoa, Ένα πρωτότυπο δείπνο

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Αρμάος

Το νεανικό γραπτό του Fernando Pessoa, που “υπογράφει” ο συνομήλικος ετερώνυμος του Αλεξάντερ Σερτς – δημοσιευμένο για πρώτη φορά το 1978 -, μας γνωρίζει μιαν άλλη πτυχή της αφηγηματογραφίας του: το διήγημα τρόμου. Η ατμοσφαιρικότητα και η γοητεία της εκλογίκευσης που αναιρείται από τα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής μαρτυρούν τη γόνιμη θητεία του στους μάστορες του είδους τον ΙΘ’ αιώνα.

Δείτε επίσης

Λογότυπο Βιβλιοπωλείου Gutenberg
  • 15 Σεπτεμβρίου 2023

Προσεχείς εκδόσεις: Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2023

Σας παρουσιάζουμε τα έργα που θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις μας από τον Σεπτέμβριο και…

Δείτε Περισσότερα

Βιβλία Gutenberg για το καλοκαίρι

Σας προτείνουμε αγαπημένα βιβλία των εκδόσεων Gutenberg για το καλοκαίρι! Μπορείτε να διαβάσετε λίγα λόγια…

Δείτε Περισσότερα
Λογότυπο Βιβλιοπωλείου Gutenberg
  • 19 Απριλίου 2023

Εκδηλώσεις Gutenberg στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, 4-7 Μαΐου 2023

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΜΠΤΗ 4 ΜΑΪΟΥ ΩΡΑ: 16:00 ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: 13 ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS Παρουσίαση του βιβλίου Θουκυδίδης του…

Δείτε Περισσότερα