Λογότυπο Βιβλιοπωλείου Gutenberg

Εισαγωγή στη Γλωσσολογία

40,00 36,00

Διαβάστε ένα απόσπασμα

Εισαγωγή στη Γλωσσολογία

40,00 36,00

    • Κωδ. Ευδόξου:
      112699767
    • Εκδόσεις:
    • ISBN:
      978-960-01-2369-2
    • Έκδοση:
      1η, Σεπτέμβριος 2022
    • Κωδ. καταλόγου:
      9594030
    • Εξώφυλλο:
      Μαλακό
    • Σχήμα:
      17 x 24
    • Σελίδες:
      767
Περιγραφή

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μία διεξοδική εισαγωγή στην επιστημονική μελέτη της γλώσσας. Απευθύνεται σε φοιτήτριες και φοιτητές που παρακολουθούν πανεπιστημιακά μαθήματα Γλωσσολογίας, αλλά και στο ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται να κατανοήσει πώς μελετώνται επιστημονικά οι γλώσσες. Γλώσσα αναφοράς στο συγκεκριμένο έργο είναι η Ελληνική. Αυτό προάγει την αποτελεσματικότερη αποσαφήνιση των επιστημονικών εννοιών που εισάγονται, στη βάση ελληνικών γλωσσικών δεδομένων, και ταυτόχρονα επιτρέπει τη διερεύνηση επιμέρους ιδιαιτεροτήτων –γραμματικών, ιστορικών ή άλλων– της ελληνικής γλώσσας. Για να εξασφαλιστεί η έγκυρη και επιστημονικά άρτια πληροφόρηση, τα επιμέρους κεφάλαια συντάχθηκαν από ειδικούς, ανά αντικείμενο, επιστήμονες.
Ο τόμος διαρθρώνεται σε δύο μεγάλα μέρη. Στο πρώτο μέρος, παρουσιάζονται τα «δομικά υλικά» της γλώσσας, ξεκινώντας από τα μικρότερα (τους ήχους/φθόγγους) και φτάνοντας ως τα μεγαλύτερα (τα εκφωνήματα). Στο δεύτερο μέρος, εξερευνώνται διάφορες επιμέρους πτυχές της γλώσσας (γλωσσική μεταβολή, σχέση γλώσσας και κοινωνίας, σχέση γλώσσας και ιδεολογίας), καθώς και πτυχές που τη συσχετίζουν αφενός με την ανθρώπινη νόηση συνολικότερα (γλώσσα και εγκέφαλος), αφετέρου με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (γλώσσα και υπολογιστές).

Περιεχόμενα

Εισαγωγικό σημείωμα
1. Φωνητική
2. Φωνολογία
3. Μορφολογία
4. Σύνταξη
5. Σημασιολογία
6. Πραγματολογία
7. Ανάλυση Λόγου
8. Ιστορική Γλωσσολογία
9. Κοινωνιογλωσσολογία
10. Διαλεκτολογία και νεοελληνικές διάλεκτοι . 443
11. Υπολογιστική Γλωσσολογία: εισαγωγή και χαρακτηριστικές εφαρμογές
12. Ψυχογλωσσολογία
13. Νευρογλωσσολογία
14. Γλωσσικές ιδεολογίες και μύθοι
Βιβλιογραφία
Ευρετήριο

[Περισσότερα...]
Αναλυτικά Περιεχόμενα

  • Κείμενα

    Μαρίκα Λεκάκου, Νίνα Τοπιντζή, Μαίρη Μπαλτατζάνη, Κατερίνα Νικολαΐδου, Ιωάννα Κάππα, Αγγελική Ευθυμίου, Ευαγγελία Θωμαδάκη, Έλενα Αναγνωστοπούλου, Άννα Ρούσσου, Αναστάσιος Τσαγγαλίδης, Αμαλία Μόζερ, Σπυριδούλα Μπέλλα, Μαριάνθη Γεωργαλίδου, Κώστας Κανάκης, Ιώ Μανωλέσσου, Νίκος Παντελίδης, Παναγιώτης Α. Παππάς, Μπράϊαν Δ. Τζόσεφ, Δημήτρης Παπαζαχαρίου, Αγγελική Ράλλη, Χριστίνα Κ. Αλεξανδρή, Κατερίνα Θ. Φραντζή, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Ιάνθη Μ. Τσιμπλή, Σπυριδούλα Βαρλοκώστα, Αρχόντω Τερζή, Γιώργος Ξυδόπουλος, Σταυρούλα Τσιπλάκου
Για τους Επιστημονικούς Επιμελητές
  • Μαρίκα Λεκάκου

    Η Μαρίκα Λεκάκου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σπούδασε Φιλολογία και Γλωσσολογία στο Ε.Κ.Π.Α. και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College London). Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια στη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Ολλανδίας και στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης. Το έργο της, δημοσιευμένο σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους, καλύπτει ένα μεγάλο εύρος φαινομένων που εμπίπτουν στα πεδία της Σύνταξης, της Σημασιολογίας και της διεπαφής Σύνταξης – Σημασιολογίας. Στα ερευνητικά ενδιαφέροντά της εξέχουσα θέση κατέχουν οι διαλεκτικές γλωσσικές ποικιλίες.

     

  • Νίνα Τοπιντζή

    Η Νίνα Τοπιντζή είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Σπούδασε Φιλολογία και Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College London). Δραστηριοποιείται διδακτικά και ερευνητικά στη Φωνολογία, στην Τυπολογία και τη διεπαφή Φωνητικής – Φωνολογίας και Φωνολογίας – Μορφολογίας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και σημαντικούς συλλογικούς τόμους, καθώς και τις μονογραφίες Onsets με το Cambridge University Press (2010) και Τυπολογία Γλωσσών με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (2021). Έχει ανακηρυχτεί Fulbright Visiting Scholar για το 2023.

     

Το βιβλίο του Μήνα - Απρίλιος: Φάκελος Απόδρασης - Julie Orringer - 50% μόνο για τρεις μέρες