Λογότυπο Βιβλιοπωλείου Gutenberg

Σύγχρονη Ιστορία και Οικοσύστημα των Ελληνικών Βιβλιοθηκών

17,00 15,30

Σύγχρονη Ιστορία και Οικοσύστημα των Ελληνικών Βιβλιοθηκών

  • Σαράντα χρόνια στις βιβλιοθήκες, τα πανεπιστήμια και τη δημόσια διοίκηση

17,00 15,30

    • Εκδόσεις:
    • ISBN:
      978-960-01-2395-1
    • Έκδοση:
      1η, Οκτώβριος 2022
    • Κωδ. καταλόγου:
      9559448
    • Εξώφυλλο:
      Μαλακό
    • Σχήμα:
      17 x 24
    • Σελίδες:
      395
Περιγραφή

Στο βιβλίο παρουσιάζονται γεγονότα και εξελίξεις που έλαβαν χώρα στα σαράντα χρόνια της υπηρεσιακής διαδρομής τού συγγραφέα στον χώρο των βιβλιοθηκών και το οικοσύστημά τους, με ιδιαίτερη αναφορά στις Ελληνικές Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες, τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Συμβούλιο Βιβλιοθηκών και Αρχείων, όλα βασισμένα σε πλούσιο τεκμηριωτικό υλικό καθώς και στις προσωπικές εμπειρίες του από το ακαδημαϊκό περιβάλλον και την ελληνική δημόσια διοίκηση.
Ο συγγραφέας παραθέτει, εν συντομία, εμπειρίες και βιώματα που διαμόρφωσαν την αγάπη του για τα βιβλία και τις βιβλιοθήκες, ενώ καταθέτει ιδέες και προτάσεις για τις προοπτικές των βιβλιοθηκών στην Ελλάδα, τη διοίκηση των πανεπιστημίων, τον Σύνδεσμο των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών κ.ά.
Το βιβλίο χαιρετίζει ο Απόστολος Χρ. Κακλαμάνης, πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, και προλογίζει ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.


Για τους Συγγραφείς
  • Γιώργος Ζάχος

    Ο Γεώργιος Κ. Ζάχος είναι πτυχιούχος Μαθηματικός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Επιστήμη της Πληροφόρησης (MSc in Information Studies) και Διδακτορικού Διπλώματος στη Βιβλιοθηκονομία (PhD in Library Science) από το Loughborough University της Μ. Βρετανίας.
    Υπηρέτησε για σαράντα σχεδόν χρόνια ως υπάλληλος της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκ των οποίων είκοσι έξι ως διευθυντής της και επί τριετία ως ο πρώτος εκλεγμένος Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (2002-2005). Διετέλεσε Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών, Γενικών Αρχείων του Κράτους και Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας (2010-2013).
    Πρωτοστάτησε στην επίτευξη της συνεργασίας των ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών και υπήρξε εκ των πρωτεργατών για τη δημιουργία του Συνδέσμου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. Εκλέχθηκε κατ’ επανάληψη μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου.
    Δίδαξε στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Με τις προτάσεις και τις μελέτες που ετοίμασε συνέβαλε καθοριστικά στην ανέγερση του κτιρίου της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την ενιαία της συγκρότηση, τη μηχανοργάνωση και τη σύγχρονη λειτουργία της.
    Δημιούργησε το Εστιακό Σημείο Τεκμηρίωσης και το Γραφείο Διαμεσολάβησης και συνέβαλε καθοριστικά για την ίδρυση της Μονάδας Προσβασιμότητας και του ιδρυματικού αποθετηρίου «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ίδρυσε τη Μονάδα Ολικής Ποιότητας Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΜΟΠΑΒ) της Κοινοπραξίας / Συνδέσμου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.
    Άρθρα και ομιλίες του για θέματα βιβλιοθηκών και επιστημονικής πληροφόρησης έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά συνεδρίων.
    Είναι συγγραφέας βιβλίων Βιβλιοθηκονομίας και Βιβλιομετρίας και είχε την επιστημονική ευθύνη και επιμέλεια των εκδόσεων της ΜΟΠΑΒ.

Το βιβλίο του Μήνα - Απρίλιος: Φάκελος Απόδρασης - Julie Orringer - 50% μόνο για τρεις μέρες