Λογότυπο Βιβλιοπωλείου Gutenberg

Εμείς

Οι Εκδοτικές Επιχειρήσεις Γιώργου και Κώστα Δαρδανού μετρούν ήδη τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες στα εκδοτικά πράγματα της Ελλάδας: σαράντα χρόνια (και δεν είναι λίγα) που εγγράφονται σε κοντά 3.500 τίτλους βιβλίων. Η ιστορία τους —η δικιά μας ιστορία δηλαδή, αλλά ταυτόχρονα κι ένα κομμάτι της ιστορίας των δεκάδων χιλιάδων φίλων μας: των αναγνωστών μας— ξεκίνησε το 1963. Έκτοτε, και με περιόδους άλλοτε γεμάτες φουρτούνες κι άλλοτε (τις λιγότερες βέβαια!) κάλμα, αλλά πάντοτε με όλο το πλήρωμα στητό στην πλώρη, οδηγήσαμε αυτό το καράβι σ’ ένα σωρό διαφορετικά λιμάνια. Και δεν ήμαστε ποτέ μόνοι σε τούτα τα ταξίδια. Μαζί μας είχαμε πάντα πολλούς καλούς φίλους και άξιους συνεργάτες, που μας βοήθησαν με τη γνώση και το κέφι τους να πραγματοποιήσουμε όσο το δυνατόν πιο άρτια τα οράματά μας:

να φτιάξουμε καλά βιβλία και να δημιουργήσουμε νέους αναγνώστες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όλα άρχισαν το 1963, με την ίδρυση των Εκδόσεων Gutenberg από τον Γιώργο Δαρδανό, σε συνεργασία με τον βιβλιοδέτη Χ. Καρακατσάνη. Στο διάστημα της δικτατορίας, όταν και οι δύο ήταν κρατούμενοι, στην εταιρεία προσήλθε και ο Χρ. Δαρδανός, αρχικά ως υπάλληλος και αργότερα ως εταίρος. Το 1993 η εταιρεία μοιράστηκε, και ο Γιώργος Δαρδανός ανέλαβε την έκδοση των επιστημονικών-πανεπιστημιακών βιβλίων, μια μεγάλη σειρά βιβλίων για την εκπαίδευση, καθώς και τη σειρά της κλασικής λογοτεχνίας. Σήμερα, διακινεί μόνος του όλα τα βιβλία που εκδίδει, με το δικό του πρακτορείο διανομής.

Το 1996 ο Γιώργος Δαρδανός και ο γιος του Κώστας, που σπούδασε εκδοτική τέχνη στην Αγγλία, ίδρυσαν την εκδοτική εταιρεία τυπωθήτω, που εξειδικεύεται στη λογοτεχνία και το δοκίμιο, ενώ δυο χρόνια αργότερα αγόρασαν και τις εκδόσεις Σπουδή, που εκδίδουν αποκλειστικά σύγχρονα σχολικά βοηθήματα και παιδικά-εκπαιδευτικά βιβλία.

Και οι τρεις εκδοτικοί Οίκοι μαζί εκδίδουν περί τους 100 νέους τίτλους κάθε χρόνο, ενώ δεκάδες παλαιότεροι ανατυπώνονται ή επανεκδίδονται διαρκώς.

Οι Εκδοτικές Επιχειρήσεις Γιώργου και Κώστα Δαρδανού βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της βιβλιοπαραγωγής στην Ελλάδα, αλλά διακαής πόθος και μόνιμη μέριμνα των δύο εκδοτών είναι να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων του αναγνωστικού κοινού — του ανήσυχου κοινού που προτιμά και αναζητά το ποιοτικό βιβλίο.

Με την παρούσα ιστοσελίδα φιλοδοξούν να έρθουν εγγύτερα ιδίως στις νέες γενιές αναγνωστών, αλλά και να προσφέρουν ένα ισχυρό εργαλείο έρευνας και προβληματισμού γύρω από το βιβλίο και τον κόσμο του.

Καλή πλοήγηση!

Γ.Δ. & Κ.Δ.

Το βιβλίο του Μήνα - Απρίλιος: Φάκελος Απόδρασης - Julie Orringer - 50% μόνο για τρεις μέρες